Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Praat voor je gaat

23 maart 2017 | 15:00

Zolang je gezond bent, lijkt het wat vreemd om al bezig te zijn met de zorg voor het levenseinde. Toch is het aangewezen om hier tijdig aandacht aan te besteden. Waarom dat zo is, vroegen we aan Marc Aerts, stafmedewerker van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

Marc, heb jij de indruk dat mensen alles wat met dood en levenseinde te maken heeft uit de weg gaan?

Er zijn mensen die zeggen: ik voel mij gezond, dat is op mij niet van toepassing. Pas als ze zelf of iemand in hun omgeving ernstig ziek wordt, wordt dat anders. Tegelijk zien we dat vroegtijdige zorgplanning toch meer in de aandacht komt. Door wat in de media verschijnt en ook door het werk van het netwerk palliatieve zorg.

Waarom is het beter om over de zorg voor het levenseinde te spreken, om hier nu al mee bezig te zijn?

Het beste is om voorbereid te zijn. Voor je het weet kom je in een situatie waarin je zelf niet meer kan communiceren. Door een ongeval. Of je raakt buiten bewustzijn. Of je wordt ernstig ziek. Als je dan niet vooraf gepraat hebt en een en ander op papier staat, dan wordt het bijzonder moeilijk voor je omgeving. Het is daarom belangrijk vooraf aan te geven wat je wil en wat je niet wil. Want in situaties van grote pijn spelen emoties zeer sterk en is er geen plaats meer voor zingeving.

Met wie zou je best over je levenseinde spreken?

Op de eerste plaats met de huisarts. Hij of zij is de spilfiguur. Maar ook met de partner, de kinderen, met de directe familie. Het is alleszins belangrijk om mee te delen dat je hierover hebt gesproken en dat je een wilsverklaring opstelt en ook afgeeft. Je kan ook een vertegenwoordiger aanstellen die jouw wil verwoordt en communiceert. Dat kan zijn voor het geval je terminaal of oud bent, maar ook voor elke situatie waarin je het zelf niet meer kan zeggen.

Wat kun je opsteken als je naar een vormingsinfo ‘Praat voor je gaat ‘ komt?

Je krijgt uitleg over vroegtijdige zorgplanning. Wat houdt dat in? Waarom is het belangrijk om vooraf al een beslissing te nemen over het levenseinde? Natuurlijk is het belangrijk om hierover te spreken. Hoe doe je dat? En met wie? We staan stil bij de wilsverklaring. Wat is de inhoud en het belang hiervan? Het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie komt aan bod en de stand van zaken bij dementie. De hoofdbedoeling is dat mensen de problematiek van het levenseinde niet uit de weg gaan maar een aanzet krijgen om hierover te kunnen spreken.


In samenwerking met Seniorenraad,Welzijnsraad, FEMMA, OKRA, SAMANA,DAVIDSFONDS, KVLV


Iedereen welkom!

Gegevens

Datum:
23 maart 2017
Tijd:
15:00

Locatie

zaal Breughel
Kalkendorp 26-28
Kalken, 9270 België
+ Google Maps
Telefoon:
0496/06.51.48
Bekijk de site van Locatie