De garage Crabeel in de Koffiestraat

We rijden de Koffiestraat binnen, met aan de linkerkant het kasteeltje/villa dat op het einde van de negentiende eeuw in het bezit kwam van de brouwersfamilie Cremers.

Daar recht op, in de woningen 5 en 7, vestigde de familie Crabeel ongeveer honderd jaar geleden de eerste autogarage in Kalken. De familie Crabeel had in het begin van de twintigste eeuw een fietsenzaak, ongeveer vijfhonderd meter verder op, in de Kruisenstraat. Zoon Jules Crabeel (1891-1957) vestigde zich naderhand in dit groot pand in het begin van de Koffiestraat. Dat pand was eigendom van zijn schoonouders, de familie Verschraegen. Tijdens het interbellum hield Jules er een herberg, een winkel voor fietsen en brommers én een garage met benzinepomp. De autogarage met naphtedepot werd opgericht ten laatste in 1924 en in 1928 werd Jules officieel Peugeotverdeler. Die garageruimte bestaat nu nog en is gelegen achter de garagedeur van woning Koffiestraat 5. De garage Sint-Denijs, toepasselijk genoemd naar de patroonheilige van de parochie Kalken, groeide gestaag en na de Tweede Wereldoorlog zouden de zoons van Jules, namelijk Ernest, Achiel en Remi de garage overbrengen naar het kruispunt huidige Dendermondsesteenweg – Schriekstraat.

De Koffiestraat gold voor een groot deel van de twintigste eeuw, namelijk tot in de jaren 1970, als dé winkelstraat van Kalken, de Veldstraat van Kalken, met veel herbergen en handelszaken.

Kaart

Vorige stop: Het dorpsplein in Kalkendorp – Volgende stop: De villa van Gustaaf Piens in de Koffiestraat