De villa van Gustaaf Piens in de Koffiestraat.

In het midden van de Koffiestraat staat langs de kant van de paar genummerde huizen een prachtige villa, gebouwd tijdens Wereldoorlog II door de heer Gustaaf Piens (1906-1968). Vroeger stonden daar de gebouwen van de midden negentiende-eeuwse brouwerij Dauwe. De woning die bij die brouwerij hoorde, paalde toen aan de straat. De restanten van de voorgevel zijn nog te zien op foto 3B. Kalkenaar Gustaaf Piens was een succesvolle zakenman die met zijn firma Zaden Labor N.V. zowel in Gent als in Kalken bedrijfsgebouwen had. Gustaaf Piens werd geboren als vijfde kind van een landbouwersgezin met tien kinderen in Kalken. Zelf wou hij geen landbouwer worden, wel wou hij de landbouw ten dienste staan. Daarom reageerde hij op een werkaanbieding uit de krant voor een job als chauffeur bij een zadenhandelaar uit Gent. Hij ging dan ook na zijn huwelijk, in 1928, in Gent wonen.

In 1933 stichtte Gustaaf Piens de firma S.M. Zaden Labor, gespecialiseerd in de handel in voederbietenzaad. Nog vóór WO II groeide het bedrijf heel sterk: er waren contacten voor voederbietenzaad voor Noord-Frankrijk en de firma legde zich meer en meer toe op het zelf kweken van voederbietenzaad en het onderzoek naar variëteiten ervan. De benaming voor zijn firma, Labor, haalde Gustaaf, naar verluidt, van een briefje van twintig frank: een vrouw met daaronder de Latijnse tekst Labor Omnia… De belangrijkste bedrijfsgebouwen bevonden zich achtereenvolgens in het centrum van Gent, aan de Gentse Kleine Dokkaai en na WO II werd in Wondelgem een nieuw magazijn gebouwd. Ondertussen had de firma ook graszaden in het programma, er waren meerdere “proefvelden” in gebruik, ook in zijn geboortedorp. En werd er ook samengewerkt met het Rijksinstituut voor Landbouw en visserij-onderzoek te Melle.

Omstreeks 1940 kocht hij de woning en een deel van de vroegere brouwerij Dauwe. Na de afbraak van die gebouwen liet Gustaaf Piens in 1942-1943 het “kasteeltje” in de Koffiestraat bouwen. Hij kwam er met zijn gezin ook wonen. Hij ontpopte zich tot dé mecenas van het Kalkense socio-culturele én sportleven. En omstreeks 1954 werd in Kalken de mouterij aangekocht, vooral met de bedoeling om granen te behandelen en te drogen. Gustaaf was immers ook op zoek naar uitbreiding van zijn bedrijf, ondermeer omdat ook zijn zoon Frans in het bedrijf was gekomen. Frans overleed echter in 1958.

Na het overlijden van Gustaaf in 1968 werd het familiebedrijf verdergezet door de kinderen Piens, Nicole en Annick, tot in 1989, bij de overname van het bedrijf door de Zweedse firma Hilleshög, een producent van suikerbietenzaad.

De huidige eigenaar van de villa kocht de woningen links en rechts van de villa op om ze af te breken, waardoor de villa nog meer tot haar recht komt.

Kaart

Vorige stop: Garage Crabeel in de Koffiestraat – Volgende stop: Kruising Drapstraat-Scheestraat